Masterclass Private Banking

Print Friendly, PDF & Email

 

Masterclass :
De fiscaliteit van beleggingsfondsen en hun beleggers

Vrijdag 19 april 2024

Docent : Pierre-Olivier van Caubergh :  Arteo law

De Private Bankers Association – Belgium organiseert in 2024 opnieuw een Masterclass exclusief voor haar leden in samenwerking met Febelfin Academy en Arteo Law. Een Masterclass is een dagopleiding waarop dieper wordt ingegaan op een thema dat onze leden , private bankers/wealth managers, aanbelangt. Voor een Masterclass zijn er maximum 25 plaatsen in elke taalgroep (NL/FR) beschikbaar.

Deze opleiding  heeft tot doel de deelnemers een breed inzicht te geven van de verschillende aspecten van de (directe en indirecte) belastingen die van toepassing zijn op de verschillende soorten beleggingsfondsen (publiek, institutioneel of privaat) en hun beleggers (beleggers-natuurlijke personen en beleggers-vennootschappen).
De Masterclass biedt u de kans om te luisteren naar de expertise van Pierre-Olivier van Caubergh en om ideeën uit te wisselen met uw collega’s.

U bent welkom in de lokalen van Febelfin Academy in Brussel op 19 april vanaf 9u45 tot 17u.  De sessie start stipt om 10u.

Dit programma is exclusief opgezet voor de leden van de PBA-b en wordt daarom aan zeer voordelige kostprijs aangeboden :150€ inclusief  lunch en cursusmateriaal). Inschrijvingen gebeuren volgens het principe ‘first come… first serve’  tot alle beschikbare plaatsen volzet zijn.

Pierre-Olivier van Caubergh Pierre-Olivier van Caubergh is al meer dan vijftien jaar actief in het fiscaal recht en heeft ook ervaring in het vennootschapsrecht, dat hij ongeveer tien jaar lang combineerde met fiscaal recht.

Hij heeft een expertise opgebouwd in directe belastingen, zowel Belgisch als internationaal, en adviseert bedrijven, banken, investeringsfondsen en investeerders over de structurering, oprichting en implementatie van investeringsfondsen, incentiveplannen voor werknemers (aandelenopties, carried interest, aandelenplannen), transacties (private equity) en bedrijfsreorganisaties

Hij wordt aanbevolen door de Legal 500-gids.

Pierre-Olivier is auteur van talrijke publicaties over fiscaal recht, waaronder een naslagwerk over de belasting van beleggingsfondsen en hun investeerders dat in 2019 werd gepubliceerd. Hij is ook hoofdredacteur van het juridisch en fiscaal tijdschrift “European Investment Funds Review” en spreekt regelmatig op juridische en fiscale conferenties.

Voordat hij in 2021 partner werd bij Arteo, was Pierre-Olivier meer dan vijftien jaar advocaat (2005-2021) bij een toonaangevend internationaal zakenadvocatenkantoor (magic circle).

Pierre-Olivier behaalde een diploma rechten aan de Université catholique de Louvain-la-Neuve (2003) en een diploma fiscaal recht aan de KU Leuven (2004). Hij behaalde ook een LL.M. aan de Universiteit van Londen (University College London, 2005).

Programma:

1. Inleiding en achtergrond: algemene voorstelling en kenmerken van de verschillende types beleggingsfondsen

2. Fiscaal regime van toepassing op Belgische beleggingsvennootschappen (BEVEK’s, BEVAK’s, ETF’s, enz…)

3.  Belastingstelsel van toepassing op beleggers-natuurlijke personen:

 • Dividenden, meerwaarden, inkoopbonussen en liquidatiebonussen
 • Reynderstaks
 • Kaaimantaks van toepassing op beleggingsfondsen
 • Carried interest
 • Korte presentatie van het belastingregime voor levensverzekeringen (takken 21, 23 en 26) en vergelijking met het belastingregime dat van toepassing is op rechtstreekse investeringen in beleggingsfondsen.

4. Fiscaal regime van toepassing op beleggers-vennootschappen: DBI-BEVEK regime

5.  Belastingstelsel van toepassing op fondsen zonder rechtspersoonlijkheid (GBF, SCSp, FCPI, enz…)

 • Fiscale transparantie en de toepassing ervan in de praktijk
 • Rapportering

6.  Indirecte belastingen

 • Taks op de effectenrekeningen
 • Taks op beursverrichtingen
 • Jaarlijkse taks op ICB’s

7.  Bijzondere fiscale kenmerken van bepaalde beleggingsvennootschappen:

 • Private PRIVAK
 • ELTIF

Als deelnemer aan deze Masterclass krijgt u tevens de kans om het boek van Pierre-Olivier van Caubergh –  La fiscalité des fonds d’investissements en Belgique – te kopen aan een voordelig tarief van 125  € ( ipv 156 € winkelprijs) (momenteel enkel beschikbaar in het Frans)

Om deel te nemen aan deze masterclass dient u zich via onderstaande button  te registeren. Duid ook aan of u het boek wenst aan te kopen, u ontvangt het boek dan tijdens de masterclass. Uw inschrijving en betaling zal verder worden afgehandeld via Febelfin Academy.

Bijscholingsuren:
Deze opleiding levert u bovendien 5,5 bijscholingsuren op in bank – sector specifiek
Uw deelnameattest met het aantal opleidingsuren alsook uw bijscholingscertificaat zal u na afloop kunnen raadplegen via het platform van Febelfin Academy

Registreer hier

Update VASTGOED EN FISCALITEIT

Tijdens deze masterclass krijgt de deelnemer een update van de recente ontwikkelingen inzake vastgoed binnen de verschillende domeinen van de fiscaliteit. De verschillende topics zullen telkens worden toegelicht aan de hand van de gewijzigde regelgeving en praktijkvoorbeelden.

Dit programma is exclusief opgezet voor het gespecialiseerd publiek van Private Bankers en Wealth Managers en brengt ervaren specialisten van Tiberghien Advokanten aan het woord .

De meerwaarde van deze opleiding vloeit voort uit:

 • de veelzijdigheid van de docenten, experten in hun vakgebied;
 • de afwisseling tussen theorie en praktijk;
 • de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen met consorten

 

Geen droge theorie dus, wel de kans om te luisteren naar de expertise van Stijn Vastmans, Claudine Bodeux en Griet vanden Abeele.

U bent welkom in de lokalen van Febelfin Academy in Brussel op dinsdag 28 mei, van 9u tot 17u.

Programma:

 1.  ALGEMENE INLEIDING
 2. BTW EN ONROERENDE VERHUUR – STIJN VASTMANS
  • Optie btw: algemeen kader en voorwaarden
  • Kortstondige verhuur
  • Btw-herzieningen
 3. UPDATE CORPORATE VASTGOEDFISCALITEIT – CLAUDINE BODEUX
  • Share deal en herkwalificatie
  • Rulingpraktijk ‘split sale’ en verwerving zakelijke rechten
  • Het Gespecialiseerd Vastgoedbeleggingsfonds (GVBF)
 4. VASTGOEDFISCALITEIT EN ESTATE PLANNING – GRIET VANDEN ABEELE
  • Vastgoed: privé of in vennootschap?
  • Woonrecht van de langstlevende: levenslange huur vs. recht van gebruik/bewoning vs. vruchtgebruik
  • Investeren in vakantiewoningen in Frankrijk, Spanje en Portugal
 5. VRAGENRONDE
 6. CONCLUSIES

 

Blijf op de hoogte van de laatste transformaties in private banking.

Aarzel niet en schrijf u in aan een speciaal tarief!

Deze cursus is exclusief voorbehouden voor leden van PBA-B aan de uitzonderlijke kostprijs van 275€*
(* inclusief lunch en cursusmateriaal)

Copyright 2018 - PBA-B - +32 (0)2-507 68 65 - Email - Cookies